Tanítani, de hogyan?

Mindig is nagyon érdekelt, hogy hogyan lehet a leginkább hatni az emberekre, főleg ha éppen olyan fontos dologról van szó, mint a tanítás, művelődés, és a személyiségfejlesztése. Ám úgy érzem, a Dale Carneige cikkeknél jobban, már nem tudnék belemenni a témába.

Ezért ebben a rövid kis eszmefuttatásban, főként inkább arról fogok pár sort írni, hogy mennyire érdemes bonyolultan megközelíteni a témát, amit tanítasz. Illetve, hogy mivel érdemes kezdeni a tanítást. Legvégén pedig megosztok majd néhány linket, amik szerintem kiváló lehetőséget nyújtanak bárkinek, aki egy kicsit nyitott arra, hogy valamiképpen művelődjön.

Mennyire bonyolultan?

Szerintem, amikor az ember tanít, elsősorban arra kell törekednie, hogy a közönség, akiknek tanít, megértse, miről van szó. Nem könnyű lekötni a figyelmet, főleg ha olyan a téma, ami kissé elvont, és csak nehezen érthető.
Einstein egyszer azt mondta: „A tudomány legalapvetőbb gondolatai alapvetően egyszerűek, és szabályként bárki számára érthető nyelven megfogalmazhatóak”, ám azt is mondta, hogy „Egy dolog annyira egyszerű, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbb”.

Azaz ha valamit el kell magyaráznod, az a legjobb, ha egyszerű szavakat használsz, érthetően és hétköznapi nyelven fogalmazol, és törekedsz rá, hogy a mondandód minél rövidebb legyen. Azonban ennek nem szabad a minőség kárára mennie, tehát meg kell találni hol húzódik meg a határ, a hasznos információ, és az üres beszéd között.

Mit, kinek, hogyan?

Azonban amikor tanításról van szó, az sem mindegy, hogy mi az, amit tanítasz, és az sem, hogy a közönség, akiknek tanítasz, önszántából ült le tanulni, vagy ráhatás által. Malcolm Gladwell a Fordulópont című könyvében az 1969-ben debütált Szezám utca példáját felhozva. Részletesen elemzi, hogy a televízió, mint új médium, hogyan változtatta meg a tanuláshoz való viszonyunkat, és, hogy néhány báb, és az oktatóanyag szórakoztató formában való tálalása, milyen elképesztő hatással bír, a céltudatosan tanulásra még csak nem is gondoló gyermekek körében.

Azaz különbséget kell tenni aközött, hogy a közönség azzal a céllal keresett-e fel, hogy tanuljon, és aközött, hogy szórakoztatónak találja azt, amit csinálsz, és ennek köszönhetően érdeklődést mutat arra, hogy tanuljon.

Tehát ha az a célod, hogy nagy közönség felé nyiss, nem elég az, hogy világos, és érthető vagy, valamiképpen élvezetessé is kell tenned azt, amit csinálsz.

Persze, igazán komolyan, és mélységeiben megtanítani valamit, nem lehet úgy, hogy csak az emberek szórakozási vágyára építesz. Az anyagnak, amit tanítasz, fokozatosan, lépésről-lépésre kell haladnia, egy olyan gondolkodási mintát követve, ami előbb-utóbb elvezeti a közönséget egy magasabb szintű megértéshez.

Ez most, mind furcsán hathat egy olyan valakitől, mint én, ezért nem is szaporítanám tovább szót. Beszéljenek inkább helyettem a már régóta ezzel foglalkozók:

A folytatás gombra kattintva, egy általam válogatott linkgyűjteményre leltek!

Magyar linkek

Sajnos ez a kategória egészen szűk lett. Így akinek van még mit ajánlania, nyugodtan írja be a kommentek közé, megpróbálom kitenni azokat is.

http://mindentudas.hu/ – Mindentudás Egyeteme. A magyar tudományos élet nagyjai, előadások számtalan témában.

http://www.youtube.com/user/HunDigitalSquirrel – Matematika Online. Egy BME-s hallgató jóvoltából. Több téma, érthető, jó.

http://www.youtube.com/user/sefmatek – Matekból ötös Gondolkodni öröm! Középiskolai matek, egy igazán tehetséges tanár tolmácsolásában.

Külföldi linkek

http://www.ted.com/http://tedxtalks.ted.com/http://www.tedmed.com/http://ed.ted.com – A legnagyobb, és leghíresebb nemzetközi kezdeményezés.

http://poptech.org/ – Számtalan előadás, témák, nemzetközi akciók.

http://www.thersa.org/ – Rengeteg előadás, különböző témák, és a híres RSA Animate „megteremtője”.

http://www.khanacademy.org/ – Azt hiszem, ezt nem kell bemutatni. A zseniális Sal Khan által elindított, majd a Gates alapítvány megtámogatott, ingyenes Internet Akadémia. Számtalan téma, tananyag, minden.

http://www.coursera.org/ – Virtuális Egyetem, felvehető órákkal, vizsgákkal, és oklevéllel, melyet jó esetben még a tényleges sulidban is beszámítanak! Ja, és ingyenes…

A youtube királyai

http://www.youtube.com/user/Vsauce – Vsauce. Egy elképesztően tehetséges és szórakoztató figura kezdeményezése. Tudomány minden mennyiségben! Többi csatornáját is érdemes megnézni, még ha azok nem is teljesen a tudományról szólnak.

http://www.bradyharan.com/ – Rengeteg youtube csatornája van. Igazi tudomány-őrült. Nem is tudnám minden csatornáját beilleszteni, ezért javaslom, innen induljatok. Persze, azért egyet az oldal matekkal való viszonyat miatt mindenképpen kiemelnék: http://www.youtube.com/feed/UCoxcjq-8xIDTYp3uz647V5A – Numberphile. Minden ami matematika, és ez mind szórakoztatóan!

http://www.youtube.com/user/singingbanana – Singingbanana: Mathematics and Siliness. James Grime saját matek csatornája. Talán az egyik legjobb matek tanár akit valaha láttam…

http://www.youtube.com/channel/UCZYTClx2T1of7BRZ86-8fow – SciShow. Tudomány szórakoztatóan.

http://www.youtube.com/thebrainscoop – Egy zseniális zoológus, és remek előadó. Mindenképpen ajánlott!

http://www.youtube.com/user/crashcourse – Crash Course. Tudomány kategorizálva, történelem, kémia, biológia, irodalom, ökológia.

http://www.youtube.com/channel/UC2C_jShtL725hvbm1arSV9w – C.G.P. Grey. Elképesztően jó, és sok téma, animált.

http://www.youtube.com/channel/UCC552Sd-3nyi_tk2BudLUzA – ASAP Science. Hihetetlenül jó, minden területről, animált.

http://www.youtube.com/channel/UCdsOTr6SmDrxuWE7sJFrkhQ – Head Squeeze. Tudomány angol módra. Nagyon szórakoztató, és informatív. Rengeteg téma.

http://www.youtube.com/user/wordsoftheworld – Words of the World. Egy zseniális csatorna a szavak jelentéséről és eredetéről.

http://www.youtube.com/user/AgentXPQ – Tales Of Mere Existence. Mindennapi problémák, gondolatok, és elmélkedések magunkról és a világ ügyeiről.

http://www.youtube.com/user/epipheo – Epipheo television, “Epiphanies change lives”. Egy gondolatébresztő csatorna, tudományról, elméletekről, és a világ működéséről. Szép illusztrációval, tömören és lényegretörően.

http://www.youtube.com/channel/UCUHW94eEFW7hkUMVaZz4eDg – Minute Physics. http://www.youtube.com/channel/UCeiYXex_fwgYDonaTcSIk6w – Minute Earth. Egy nagyon tehetséges, és kiváló tanár, aki bevezet minket a fizika és a föld általunk alig ismert rejtelmeibe. Animált.

http://www.youtube.com/channel/UC6107grRI4m0o2-emgoDnAA – SmarterEveryDay. Tudomány a gyakorlatban. Itt nem csak beszélnek róla, meg is mutatják!

http://www.youtube.com/channel/UCHnyfMqiRRG1u-2MsSQLbXA – 1Veritasium. Egy oktatás terén úttörő fizikus videói. Mottója: Először kérdezz, utána válaszolj.

http://www.youtube.com/channel/UCvQECJukTDE2i6aCoMnS-Vg – BigThink. A tudományos élet krémje. Rövid eszmefuttatások, előadások, okosságok.

http://www.youtube.com/channel/UCOGeU-1Fig3rrDjhm9Zs_wg – ViHart. A matematika és a zene párosítása, egy hihetetlenül kreatív előadó tolmácsolásában.

http://www.youtube.com/channel/UC5EVHEptldG1XGBrLXq-wLw – Shaunteaches. Matek minden mennyiségben!

Igazából több is van még, de ezek azok amiket folyamatosan nézek. Ha valakinek van még valami tippje, nyugodtan szóljon. Amennyiben jó, kiteszem.