Behálózva

Legtöbbünknek fogalma sincs róla, hogy életünket hálózatok irányítják. Hálózatok különböző formában, különböző tartalommal, és különböző funkciót ellátva, olykor tudtunkkal, olykor tudtunk nélkül.

Akárcsak légy a pókhálóba, mi is bele vagyunk ragadva ezekbe a különös képződményekbe, melyek olykor meg is nyithatják előttünk a kapukat, vagy időnként akár örökre maguk alá is temethetnek. Manapság már naivnak számít az, ki úgy gondolja: létezik szabadakarat, szabadság, vagy akár olyan, hogy függetlenség.

Hiedelmeinket, tapasztalatainkat, személyünk magvát mind, mind behatárolják, hogy hova születtünk, kik voltak a barátaink, és, hogy milyen információkhoz jutottunk életünk során. Ez elől sajnos senki nem menekülhet, a hálózatok mindenhol ott vannak. A legtöbb, amit tehetünk, hogy felfedezzük őket, és megtanuljuk saját céljaink számára felhasználni őket. Elvégre ez a természet nyelve, a kulcs, mely minden zárat kinyit, csak tanuljuk meg használni.

Barabási Albert-László a skálafüggetlen hálózatok felfedezője, és a modern hálózatkutatás atyja, Behálózva című könyvében éppen erre próbál meg minket megtanítani.


Barabási honlapja: www.barabasilab.com

A következő sajátkészítésű videó a könyv elejét próbálja meg összefoglalni: Hogyan is született meg a matematikán belül a hálózatok tudománya (gráfelmélet), és két magyar matematikus hogyan változtatta meg ezt az akkor már nem is olyan új tudományterületet.

A folytatása majd a későbbiek során. Egyelőre még hátravan néhány valószínűségszámítás videó, aztán statisztika, és majd gráfelmélet. Ahogy időm jut rá (útközben valamikor), fel fog kerülni, igérem!