Miért az oktatás?

Gondoljunk csak bele, kimegyünk az utcára, bekapcsoljuk a tévét, vagy egyszerűen csak szóba elegyedünk a szomszédunkkal. Rasszista kijelentéseket, másokat lekicsinylő szavakat, és állandó ítélkezéseket hallunk mindenfelől.

Az zsidó, az cigány, az „drogos”*, annak meg rosszul áll a szeme. Olyan saját szempontjukból teljesen irreleváns dolgokról ítélkeznek az emberek, amihez alapvetően semmi közük. Azért mert valaki zsidó, még nem fogja tönkretenni a gazdaságot, sőt még ha nagyobb is az orra, valószínű a levegőt se fogja előlünk elszívni. Azért mert valaki cigány, még nem fog nekiállni bűncselekményeket elkövetni, de még hangoskodni sem fog, és valószínű a segélyeket se éli fel. Azért mert valaki „drogos”* még nem lesz megbízhatatlan, nem fogja elkölteni az összes pénzét, és valószínű téged sem fog meglopni.

Azért pedig mert valakinek rosszul áll a szeme, még ugyanolyan jó ember lehet, mint bárki más, nem lesz ettől valaki se kevesebb, se több. A külső tényezők, az átlagtól különböző életmód, a hit, vagy a vallási hovatartozás nem determinál senkit se a szenté válásra, se a bűnözői magatartásra.

Ellenben az ítélkezés, a másokra rossz szemmel nézés, a tőlünk különbözők terrorizálása, kirekesztése, igenis hatással van, nem csak a másikra, hanem ugyanúgy ránk is.

Ha valaki egész életében azt tapasztalja, lenézik, megvetik, megkülönböztetik. Nem csoda, hogy a világot egy teljesen más szemszögből fogja látni. Az ami nekünk egy viszonylag nyugodt, békés helynek tűnhet, számára egy háborús zónává válhat, egy olyan helyre ahol bárki hátba támadhatja. Ilyen esetben pedig csak úgy, mint a börtönökben két választás lehet: a behódolás, amivel az ember elveszíti minden önbecsülését és állandó támadások célpontjává válhat, vagy a rendszerrel való szembemenés, a lázadás, a megkeményedés és azok tönkretevése, akik őt tönkre akarják tenni.

A lényeg, hogy mindenki rosszul jár. Az is akit megkülönböztetnek, és az is aki megkülönböztet. A rendszer ilyen formában, pedig nem, hogy ebben az értelemben nem fejlődik, hanem még újra is termeli magát. Egy idő után pedig már annyira összekeverednek a szálak, hogy egy kibogozhatatlan valami lesz. Azaz az ítélkező se tudja már, hogy miért ítélkezik, és az elítélt se tudja már, hogy ő el van ítélve, és a viselkedés minták minden logika nélkül egyszerűen csak generációról generációra öröklődnek át, mindenféle értelem nélkül.

Miért zavar minket, ha valaki más? Miért nem tudjuk csak úgy elfogadni a másikat? Miért ítélünk meg teljes népcsoportokat olyan dolgokért, amit maximum csak néhány tagja követett el?

Véleményem szerint azért, mert nem vagyunk elég felnőttek. Úgy viselkedünk, mint a gyerekek: önző vagyunk, és kompromisszumképtelenek. Nem tudunk érvelni, nem tudjuk beleképzelni magunkat a másik bőrébe, és csakis azt látjuk, amit érzünk, vagy éppen amit a képünkbe nyomnak. Ilyen esetben nem csoda hát, hogy egyszerűsítünk, sztereotipizálunk, és kezdünk el vonzódni olyan csoportokhoz, akik erőszakkal, és éles szélsőséges diskurzussal kínálják a megoldást. Az ilyet ugyanis könnyen észrevesszük, és még a gondolkodástól is megkímél.

Persze, a hibásak nem mi vagyunk, és nem is lehetünk azok. Hiszen a rendszer ilyen, mi pedig tanulatlan gyerekek vagyunk még. Az oktatás tehát ezért fontos, és elengedhetetlen! Nélküle ugyanis lehetünk akárhány évesek is, ugyanolyan gyerekek maradunk, gyerekek, akik nem látnak túl saját szükségleteiken, vágyaikon, és saját kis mikro univerzumukon.

* Van-e összefüggés a marihuana szívás és a rossz jegyek között?
Volt egy kutatási sorozat ami azzal foglalkozott, hogy megpróbált összefüggést találni a marihuana szívás és a rossz jegyek között. A kutatás kettő hipotézist állított fel: 1. (nullhipotézis) Marihuánát többnyire a jobb tanulók szoktak szívni, mert, hogy olyan sokat tanulnak, hogy a vizsga végeztével valamivel le kell vezetni a feszültséget. 2. (hipotézis) A marihuana szívástól az emberek lusták lesznek, és nemtörődömök. Azaz kevesebbet fognak tanulni, és rosszabb jegyeket fognak kapni.

A kutatás egy érdekes eredménnyel zárult, ugyanis kiderült, hogy egyik sem igaz! Ugyanis mind a jó tanulóknál, és mind a rossz tanuloknál találtak kimutatható összefüggést. Azaz az egyetemistákat vizsgálva a “marihuana szívás”, mind a két csoportnál kimutatható volt, függetlenül attól, hogy milyen eredménnyel szereztek jegyeket. Tehát összegezve, azért mert egy szokás együttjár valami másik szokással. Például “a lusta megbízhatatlan emberek fűvet szívnak”, még nem jelenti azt, hogy a “fű szívás” és a “lusta megbízhatatlan” oksági kapcsolatba is vannak egymással. Azaz valószínű ezek az emberek anélkül is lusták is megbízhatatlanok lennének, hogy füvet szívnának, az, hogy füvet szívnak csak egy pluszban felvett szokás.

Remélem mindenki számára világos, hogy ezzel senkit nem akarok semmilyen drog fogyasztására buzdítani, sem legálisra (kávé, cigi, alkohol stb), sem illegálisra (könnyű illetve kemény)! A drogok általában károsak az emberre, azonban azzal tisztába kell lenni, hogy kultúra függő mi és hol kerül szabályozás alá. Sok drog van ami legális, ám mégis sokkal veszélyesebb, mint az illegállis drogok, és ugyanez fordítva. Pusztán, annyit akartam mondani, hogy valami fogyasztása alapján ne ítéljük meg az embert, többnyire nem ezen múlik!