Személyiségfejlesztés

A mostani cikkben egy különleges emberről szeretnék írni. Manapság ha bemegyünk egy könyvesboltba számtalan személyiségfejlesztő könyvel találhatjuk szembe magunkat, a különböző agykontrollal foglalkozóktól egészen a hogyan legyünk milliomosokig. Persze, könyve válogatja, hogy melyik mennyire hatékony, én személyszerint még nem találkoztam olyan emberrel, aki egy könyv hatására milliomos lett volna, de talán lehet, hogy csak rossz helyen nézelődtem.

A rengeteg pszeudo-tudományos, féltudományos, vagy nyíltan tudományt mellőző szerzőket felvonultató könyvek között azonban időnként fel-felbukkan egy-egy érdekes név is, mint például a jelenlegi cikk témájául szolgáló: Dale Carneige.

Dale Carneige (1888-1955) 1912-ben kezdett el „beszédművészetet” tanítani a New York-i YMCA-n, egy olyan korszakban, amikor még a jó előadókészséget, és a társaskapcsolatok hatékony kezelésének képességét (szociáliskészséget), egy olyan veleszületett különleges adottságnak vélték, mint manapság az élsportolók által birtokolt genetikát, vagy a profi énekesek torkának sajátos akusztikai felépítését (azaz nem tanulhatók, maximum csak fejleszthetők).

Dale ellenben az akkori elképzelésekkel szembemenve, úgy gondolta, hogy kellő odafigyeléssel, és elszántsággal az ember igenis szert tehet különlegesnek vélt képességekre is, csak megfelelő módon kell tanítani, és hiteles információkat kell számára szolgáltatni.

Élete során számtalan könyvet írt, melyeket mind komoly kutatómunka előzött meg, és a mai napig az egyik legsikeresebb szerzőként van nyilvántartva.

Az évek során az üzleti világ fel is figyelt munkásságára, és 3 könyvben összegezte „sikerszéria” néven a személyiségfejlesztés témájában végzett munkáit:

 • Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket
 • Hogyan fejezzük be az aggódást, és kezdjünk el élni
 • A meggyőzés iskolája. A hatásos beszéd módszerei

Bár a könyvek névben, és kiadástól változóan néha megmosolyogtató köntöst viselnek, tartalmuk hitelessége, és olvasmányos stílusuk miatt, a témában készült könyvek közül mindenképpen kiemelkednek.

A folytatásra kattintva a Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket c. könyvről készült írásomat olvashatjátok.

Sajnálatos módon, én csak az utóbbi 1-2 hónapban jutottam hozzá a könyvekhez (és olvastam őket ki), ezért egyelőre hosszú távú tapasztalatról nem tudok beszámolni. Ám visszagondolva a könyvek előtti gondolkodásomra, ha 2-3 évvel ezelőtt kapom meg őket, szinte biztos, hogy ma nem itt tartok (és talán nem mentem volna annyi ember agyára sem)…

Szóval én mindenképpen javaslom a könyvek beszerzését, talán sok problémától tudjátok önmagatokat megkímélni, ha így tesztek!

Egy kis ízelítő a széria első részéből zanzásítva:

Hogyan bánj az emberekkel

Mindenki valahol azt gondolja magáról, hogy jó ember. Elfogásakor, még a többszörös gyilkos „kétpisztolyos Crowley” is így nyilatkozott: „megfáradt szív az én szívem, de jó – senkinek se tudna ártani”

 • szabály: Ne kritizálj, ne ítélj el, ne vádolj.

Úgysem érsz el vele semmit, csak magadnak szerzel vele ellenséget.

Egy felmérés szerint az emberek a következő dolgokra vágynak:

- egészséges és hosszú élet
- élelem
- alvás
- pénz és azokat a dolgok amelyek pénzen megszerezhetők
- túlvilági élet
- nemi kielégülés
- gyermeki jólét
- saját fontosság érzése

 • szabály: Tanuld meg a becsületes, őszinte méltánylást
 • szabály: kelts mohó vágyat a másik emberben

Az emberek szeretik fontosnak érezni magukat, mindenki valahol erre vágyik. Ha meg tanulsz valakit őszintén méltányolni, nem csak neki, de magadnak is jót teszel. Vigyázz: a túlzott dicséret, az ellenkezőjét is kiválhatja! Tanuld meg hol a határ!

Tegyél így, és mindenütt szívesen látnak

 • szabály: Mutass őszinte érdeklődést mások iránt

Az emberek érdeklődése, leginkább saját maguk felé, és a saját világuk felé irányul. Mutass őszinte érdeklődést feléjük, és nem csak megnyílnak majd előtted, de szívükbe is zárnak.

 • szabály: Mosolyogj

Meg kell tanulnod, hogyan kelts jó benyomást az emberekre. Gondolj csak a kutyákra, egy kutya a gazdája láttán majd ki ugrik a bőréből olyan boldog lesz. Az öröm szinte sugárzik róla, és sokszor képes még a legbúsabb pillanatunkban is felvidítani.

Mosolyogj! Hisz, semmibe se kerül, de sokat ad!

 • szabály: Jegyezd meg, hogy minden ember számára az anyanyelv legédesebb és legfontosabb szava: a saját neve!

Az emberek szeretik, ha emlékeznek a nevükre, ettől nem csak fontosnak érzik magukat, de úgy gondolják, hogy meg is becsülik őket.

 • szabály: Hallgass figyelmesen, és bátoríts másokat, hogy önmagukról beszéljenek!

Miről szeret az ember a legjobban beszélni? – Hát önmagáról… Mint ahogy már előtte is volt róla szó, az emberek világa mindig saját maguk. Így nem csoda hát, hogy ez az amiről a leginkább szeretnek beszélni is.

 • szabály: Beszélj olyan dolgokról, amelyek a másikat érdeklik!

Derítsd ki mi az, ami a másikat érdekli, majd beszélj róla. Kérdezz, érdeklődj, és nem csak új barátot szerzel, de még okosodhatsz is egy-egy témában.

Őszintén éreztesd a másikkal, hogy kettőtök közül ő a fontosabb!

Hogyan győzz meg másokat

 • szabály: Ne vitatkozz!

„Kit meggyőznek, ha ellenére Úgysem változik a véleménye”

„Itt nyugszik a földben William Jay. Bár a jobbkézszabályt ő tudta jól – Így szabályosan a jobb létre tért meg, és most éppen úgy halott, mintha téved.”

Mint ahogy már említettem: ha valakit meggyőzni szeretnél. Ne vitatkozz! Csak ellenséget szerzel vele magadnak, ettől pedig nem csak neki, de neked is csak rosszabb lesz…

 • szabály: minden vitát megnyersz, amit el sem kezdesz

„Az embert úgy tanítsd, ne vegye észre, Mit nem tud, mondd, csak nem jutott eszébe

Légy okosabb másoknál, ha lehet, de meg ne mondd nekik!”

„csupán egyetlen dolgot tudok: azt, hogy nem tudok semmit.”

 • szabály: Hallgasd meg mások véleményét! Soha ne mondd senkinek, hogy nincs igaza!

Még ha értelmetlennek is tűnik a másik mondanivalója, hallgasd meg, figyelj, ne vesd szemére, hogy nincs igaza. Ellenkező esetben csak megalázod, és elveszed az önbizalmát. Helyette inkább kérdezz, majd vezesd, rá mi lehetett a probléma.

 • szabály: Ha tévedtél, valld be!

„gondosabbnak kellett volna lennem. Sok munkát kapok öntől, és a legjobbat kell nyújtanom. Teljesen át fogom dolgozni ezt a rajzot”

Tanuld meg kezelni a problémákat. Még mielőtt a másik szemedre vetné, valld be, hogy hibáztál, majd mond azt, hogy mindent meg fogsz tenni, hogy kijavítsd ezt a hibát.

Hogyan hívd fel mások figyelmét hibáikra, anélkül, hogy megsértenéd őket

 • szabály: Kezd dicsérettel és becsületes elismeréssel

Ha valakit mindenképpen kérdőre kell vonnod/meg kell rónod, előtte mond el neki, hogy milyen nagyrabecsülöd és fontosnak tartod személyét és/vagy eddigi munkásságát.

 • szabály: Közvetve hívd fel mások figyelmét a hibáikra

Ha teheted, kerüld a nyílt konfrontációt, helyette érzékeltess példákon keresztül, és éreztesd a másikkal, hogy mi lenne a helyes út.

 • szabály: Beszélj, először saját hibáidról mielőtt a másikat bírálod

Mindig könnyebb valaki olyantól kiigazítást kapni, aki nem feletted, hanem melletted helyezkedik el. Mond el, hogy te is csak ember vagy, és a hibák veled is ugyanúgy megesnek, mint ahogy most vele.

 • szabály: Inkább javasolj, mint parancsolj

Az emberek sosem nézik jó szemmel, ha parancsolnak nekik. Ugyanis a parancsolás, egyértelműen alá-fölérendelt viszonyt feltételez. Ne éreztesd a másikkal, hogy kevesebb, mint te! Helyette javasolj, és vezesd rá a másikat a számodra megfelelő megoldásra.

 • szabály: Hagyd, hogy a másik mentse a látszatot

Ha valaki már elért valamit, kivívta mások elismerését. Engedd meg neki, hogy mentse a látszatot. Azért mert elkövetett valami badarságot, vagy, mert új pozíciójában nem tud úgy helytállni, mint a régiben, még ne alázd meg! Találj ki neki valami olyat amiben jól érzi magát, helyezd át, ne fokozd le.

 • szabály: Dicsérd meg a legkisebb eredményt is, általában dicsérj minden eredményt!

Az emberek jó néven veszik, ha dicsérik őket. Mindenkinek jól esik egy-két szép szó, néha még a rossz napokat is kellemessé tudja varázsolni néhány kedves megjegyzés.

 • szabály: Előlegezd meg a másik jó hírét, hogy felnőhessen hozzá!

Legyen valaki akármilyen ügyetlen, szerencsétlen, netán goromba másokkal. Ha úgy tekintesz rá, mint aki különleges adottsággal rendelkezik, és ezt meg is mondod neki. Előbb-utóbb fel fog nőni hozzá. A bizonyítási vágy, és pozitív önértékelés csodákra képes.

 • szabály: Bátorítsd a másikat! Vezesd rá, hogy milyen könnyen kijavíthatja a hibát, melyet ki akarsz javíttatni vele, biztasd, hogy amit kérsz, tőle könnyen megteheti

Azért mert valaki elkövetett egy hibát, még nem omlott össze a világ. Ami megtörtént az megtörtént. A múlton változtatni nem lehet, ellenben ha állandóan felhozod neki mit rontott el, azzal csak megbénítod.

Helyette építs, és biztasd a másikat, hogy amit elrontott könnyen kijavíthatja. Adj neki önbizalmat, hisz abból tud majd építkezni.

 • szabály: Úgy bánj, az emberekkel, hogy boldogan megtegyék, amit kívánsz

Ne feledd: az én célom, a te célod is! Találj közös pontot, és abból építkezz. Ha a másik úgy érzi, hogy azzal, hogy neked segít, magán is segít, boldogan fogja elvégezni a feladatot.

Akinek pedig szüksége van ilyesmire:
Tippek a jó együttélésre, és a házasságra

 • ne zsörtölődj
 • ne akarj túltenni az élettársadon
 • ne kritizálj
 • ne fukarkodj az őszinte elismeréssel
 • gondolj az apró figyelmességekre
 • légy udvarias
 • olvass el egy jó könyvet a párkapcsolatokról