Az oktatási rendszer és a demokrácia

Az utóbbi években sok vita folyt az oktatás körül, szinte minden kormány megpróbálta valamilyen szinten korlátozni, fizetőssé tenni vagy egyszerűen csak kontrollálni. Felmerül hát a kérdés: Vajon miért?

Tényleg olyan hatalmas problémák lennének a rendszerben? Tényleg annyi pénzt vesz el az állami költségvetésből, hogy felülről kell megmondani, mit/merre/meddig, különben összedől minden?

Vajon az igényeket ki diktálja: A politika, a gazdaság, vagy netán az emberek?

Véleményem szerint mindhárom. Ám nem mindegy, hogy egy olyan fontos dolog, mint az oktatás, kit szolgál ki. Persze, mondhatjuk, hogy minden a közjó érdekében történik, és, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan, de vajon etikus-e, és egyáltalán kivitelezhető-e ha az emberek mindig az éppen aktuális „igényeknek megfelelő” irányba vannak terelve?
Vajon az oktatás lényege nem inkább az, hogy szélesítse az emberek látókörét, és, hogy megtanítsa, őket arra, hogy jobb döntéseket tudjanak hozni? Vagy talán az „veszélyes”?

Nem tudom… Mindenesetre abban biztos vagyok, hogy egy papírt letenni bárki képes… De vajon megtanulni tanulni, majd azt csinálni amit szeretsz, egy állandóan változó rendszerben lehet-e?