Az oktatás jelene és jövője

Sokat gondolkodtam rajta, hogy az oldal a matek videók mellett milyen tartalommal bővüljön, és arra jutottam, hogy az oktatás/tanulás/önfejlesztés témakörénél maradva, érdekes videókat/előadásokat/könyveket/tanulmányokat, és újszerű elméletek fogok bemutatni.

Az első ilyen videó a youtube-on híressé vált CGPREYtől származik, aki a jelenlegi oktatás problémáit, és jövőbeni megoldásait próbálja a technológiai fejlődés által hozott újítások révén bemutatni.

Nos, szerintem a Khan Academy talán az interneten felelhető legjobb kezdeményezés az otthoni, és az élethosszig tartó tanulás modelljére (nem véletlenül használom mintaként a videók készítésénél is). Ám, a virtuális tanár a jövőben akármennyire is lehet hatékony, véleményem szerint egy nagyon fontos tényezővel sosem fog rendelkezni: sosem lesz igazi személyisége. Azaz soha nem lesz képes arra, hogy pusztán a személyiségéből adódóan megkedveltessen egy témát a diákkal, hogy átadja azt a rajongást, ami őt a tanári pályára vezette, és, hogy megadja a diáknak azt a visszaigazolást/elismerést, amit csakis egy hús-vér ember adhat meg a másiknak.

Tehát, bár valóban nagy jövőt látok az internetes tanításban/tanulásban, és fantasztikusnak tartom, hogy manapság már szinte minden információ beszerezhető, egy a felületen kevésbé érdekes téma (nem felkapott) iránti érdeklődést, visszaigazolás hiányában, magától egy gép, véleményem szerint soha nem lesz képes felkelteni egy arra egyáltalán nem, vagy csak minimálisan vevő emberben.